top of page
Search
  • Writer's pictureLidija Križanić

Tri medvjeda i gitara

Ovo je lektirno djelo koje se vjerojatno ni u nekim budućim vremenima neće zaobilaziti. Mašta, jednostavnost pripovijedanja, životinjski svijet, doživljaj prirode, divljenje i suživot s njom, marljivost, suosjećanje... toliko je vrijednosti koje nosi sa sobom i koje spontano prelaze na svako dijete. Predivne ilustracije posebno su vrijedne kao poticaj za još dublji doživljaj koji pak svako dijete prerađuje na svoj jedinstven način.

U našem 1.b ovo je bila prva slikovnica koju su učenici samostalno posudili u školskoj knjižnici i tjedan dana je kod kuće "čitali".

Za školski rad smo predvidjeli dva sata sa sljedećim aktivnostima:

- slušanje skladbe Ljubavna serenada, nepoznati autor, na gitari

- interpretativno čitanje slikovnice uz projekciju ilustracija

- čitanje po dijelovima i interpretacija (sadržajna analiza)

- razgovor o likovima i njihovim osobinama

- glasovanje za lika koji se učenicima najviše sviđa

Za ovu aktivnost učenici su se poslužili tabletima i aplikacijom za očitavanje QR kodova kako bi što brže i jednostavnije došli do stranice Mentimeter.

Zadatak je bio u istaknuti okvir unijeti kod i doći do pitanja te odabrati lik koji se pojedninom učeniku najviše sviđa. U jednom trenutku se moglo šesnaest puta čuti nestrpljivi "učiteljice..." i poziv u pomoć. Znala sam da to jednostavno treba prihvatiti jer se za nekoliko minuta dogodilo upravo ono čemu sam se i nadala - počeli su jedni drugima pomagati. U pet minuta su svi "glasovali". Posebno uzbudljivo bilo je promatratui kako se pritiskom na "submit" podiže određeni stupac u dijagramu. Uzbuđenje je bilo na vrhuncu.


Svi koji su to željeli, objasnili su svoj izbor.


- nakon ovog, uslijedio je zadatak da koristeći oblak riječi, pokušamo pronaći poruku priče na način da upišu jednu do tri riječi kojima bi mogli izreći što su to važno naučili ili spoznali

Ovaj zadatak je izazvao veliko zanimanje jer se iz sekunde u sekundu mijenjalo stanje na pametnoj ploči. Konačno, isplivala je riječ LJUBAV. Zajedno smo prokomentirali ovu, ali i ostale riječi koje su neki odabrali - pomaganje, braća, prijateljstvo, priroda, životinje, pomoć (zanemarimo greške u pisanju :))


- izrada osobne karte bila je posljednja aktivnost

Učenici su na listić crtali portret najdražeg lika, upisali njegovo ime, mjesto gdje živi, članove njegove obitelji, otisak šape i prikaz onoga čime se bavi.


Tri medvjeda i gitara - listic
.docx
Download DOCX • 229KB


- na satu Likovne kulture učenici su ilustrirali ovu slikovnicu kombiniranom tehnikom nakon čega su opisivali svoju ilustraciju



Bez obzira što je korištenje tehnologije na aktivan način, izazvalo veliko uzbuđenje među učenicima, ni u jednom trenutku (nakon početnih tehničkih poteškoća) nam nije bilo u prvom planu. Iako samo na ova dva zadatka potrošili više vremena da bismo došli do odgovora nego što bismo u uobičajenom razgovoru, ipak ističem onu pozitivnu stranu, a to je podizanje učeničke motivacije i angažiranosti na visoku razinu. Ovakvim malim koracima pripremamo učenike za ozbiljniju uporabu uređaja poput tableta te oblikujemo stav prema tehnici kao prema korisnim pomagalima kojima se trebamo naučiti što bolje služiti.


668 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page