top of page
Search
  • Writer's pictureLidija Križanić

Misaona igra go kao izvannastavna aktivnost

Updated: Jun 29, 2019


Raznolikom ponudom izvannastavnih aktivnosti učenicima omogućujemo izbor i zadovoljavanje vlastitih interesa, ali i upoznavanje i istraživanje novoga.

Što je go?

Go je najstarija strateška igra na ploči za dva igrača. Igra se po vrlo jednostavnim pravilima koja se tisućljećima nisu mijenjala. Mala djeca mogu je naučiti za petnaestak minuta, a opet, zbog neograničenih mogućnosti i kombinacija vrhunski je igrači usavršavaju cijeli život.

Nastala je u Kini prije više od 4000 godina. Prema legendi, izmislio ju je mudri car kako bi svog lijenog sina potaknuo na razmišljanje. Prije 1500 godina, igra je došla u Japan gdje je stoljećima imala status uzvišene dvorske vještine. U zemljama Dalekog istoka go je sastavni dio obrazovnog procesa i kulture. Igra je u Europu došla početkom 20. st. i to u Pulu kamo su je donijeli časnici Austrougarske mornarice. Danas se igra u svim europskim zemljama. Postoje brojna natjecanja od kojih su najvažniji europski go kongresi i europska prvenstva za mlade do 12, do 16 i do 20 godina. Vrlo često go se igra i na internetu. Već desetljećima je igra go „zadnji izazov“ znanstvenicima koji se bave umjetnom inteligencijom. Tako je u ožujku 2016. godine računalni sustav AlphaGO pobijedio jednog od najboljih igrača na svijetu. Razvila ga je tvrtka Google DeepMind rabeći nekoliko tisuća umreženih procesora i koncept neuralnih mreža.

Kako se igra go?

Za igru su potrebne crne i bijele plosnate figurice („kamenčići“) i ploča s neparnim brojem vodoravnih i okomitih crta koje se međusobno sijeku. Igrači naizmjenično postavljaju kamenčiće na sjecišta. Crni igra prvi, a jednom postavljeni kamenčići se ne smiju pomicati ili premještati. Cilj je ograditi, okružiti više sjecišta od protivnika što se najmlađim igračima slikovito predočuje kao zauzimanje pustog otoka ili razgraničenje zemljišta za naš i protivnikov vrt. Najmlađi počinju učiti na manjim pločama – 9X9 ili 13X13 sjecišta, a prava „velika“ ploča ima 19x19 sjecišta.

Vrijednost igre go

Odlika strateških igara je razvijanje logičkoga mišljenja i samostalnog donošenja odluka. Na svakoj obrazovnoj razini igra go se može primijeniti kao edukacijsko sredstvo. Igrajući go djeci će, primjerice u matematici biti olakšano prepoznavanje geometrijskih likova, usvajanje i razumijevanje pojmova dužine i sjecišta, pravokutne mreže i koordinatnog sustava te računanje površina. Osim ovih, učenici razvijaju niz drugih vještina poput objektivne procjene kompetitivne situacije, procjenjivanja mogućih alternativnih putova, primjenjivanja naučenih tehnika, izračunavanja vrijednosti i rizika svake varijante, razmatranje rezultata i prihvaćanja posljedica.

Igra go poboljšava koncentraciju kod djece te potiče sportski duh, fair-play i uvažavanje protivnika što je sastavni dio kulture igre go.

Igra podjednako koristi darovitim učenicima kao način dodatnog razvijanja svojih potencijala, ali i učenicima s posebnim potrebama jer je zbog svoje jednostavnosti prihvatljiva svima.

Ne manje važan je i doprinos igre ostvarenju odgojne zadaće škole. Iskustvo igranja goa doprinosi stvaranju poželjnih vrijednosnih sudova važnih za sve domene odgojno-obrazovnog procesa, ali i života:

- dugoročno planiranje ima prednost pred kratkoročnim pokušajima;

- pohlepa je kontraproduktivna – suigrač također mora dobiti svoj dio;

- ne postoji jedinstveni, jednostavan plan kojim se sa sigurnošću postiže uspjeh;

- pamćenje činjenica je korisno, ali nije dovoljno;

- duboko razmišljanje, razumijevanje i ispravna procjena vrijednija je i od najtočnijeg računanja: ne postoji brza i laka pobjeda.

„Go – igra (bez) granica“

Moja, OŠ „Ljubo Babić“ sa svojim go početnicima uključila se u projekt „Go – igra (bez) granica“ čiji je cilj povezati misaonu igru go s odgojno-obrazovnim sadržajima kroz redovite aktivnosti djece i mladih. Ostale partnerske odgojno-obrazovne ustanove u kojima se provode projektne aktivnosti su XV. gimnazija, OŠ Alojzija Stepinca i Dječji vrtić Kustošija iz Zagreba, Srednja škola Tina Ujevića iz Kutine, Osnovna škola Josipa Kozarca iz Lipovljana, Udruga MathKaj iz Tuhlja te Centar za odgoj i obrazovanje i Osnovna škola Eugena Kumičića iz Velike Gorice.

Posebno zanimljivo i motivirajuće bilo je sudjelovanje u Međuškolskoj go ligi 2018. Članovi sekcije su posjećivali turnire u školama partnerima, učili i radovali se novima poznanstvima. Liga je počela u XV. gimnaziji, a nakon Kutine, Velike Gorice i Jastrebarskog završila u Zagrebu u OŠ Alojzija Stepinca kao dio Drugog hrvatskog go tjedna. Ovogodišnje aktivnosti tijekom Drugog hrvatskog tjedna igre go, kao i prošle godine, obilježio je dolazak Catalina Taranua, izaslanika japanske asocijacije profesionalnih igrača Nihon ki-in. Visoki gost posjetio je našu školu, održao predavanje za sve zainteresirane učenike demonstrirajući jednostavna pravila i temeljna načela igre go. Posebno počašćeni i vrlo uzbuđeni bili su naši najuporniji članovi sekcije zbog ukazane prilike igrati s jednim od najboljih učitelja goa.

Drugi hrvatski go tjedan završio je Otvorenim prvenstvom Hrvatske kada su na svečanoj dodjeli priznanja uručene posebne nagrade „najboljoj GO školi 2018. godine“. Veliki pehar osvojila je Osnovna škola “Alojzija Stepinca”, a onaj nešto manji pehar kao “najbolja GO škola 9×9”, prema riječima organizatora, potpuno zasluženo pripao je Osnovnoj školi “Ljubo Babić“.

Nakon samo nešto više od pola godine, od potpune nepoznanice, igra go zarazila je polaznike sekcije i postala nešto čemu se jako raduju. U takvom ozračju igre i učenja, osim pravila igre, razvijanja mnogih kognitivnih sposobnosti razvijaju se i druge vještine poput onih mekih, stječu se nova iskustva, samopouzdanje, potiče se znatiželja, otvorenost za novo, komunikacija i mnoge druge socijalne vještine.

Misaona igra go je uz slične strateške igre vrijedna nadopuna nezaobilaznoj informatizaciji i digitalizaciji nastavnih sadržaja čime se učenicima nudi mogućnost svestranog i cjelovitog razvoja.

96 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page