top of page
Search
  • Writer's pictureLidija Križanić

Prostor u kojem boravim

Prostor u kojem boravim jedna je od četiri obvezne teme u nastavnom predmetu Likovna kultura u 1. razredu. Kurikul nam donosi vrlo šturo pojašnjenje ove teme - učenik istražuje povezanost oblikovanja prostora u kojem svakodnevno boravi s kvalitetom vlastitog života (namjena, veličina, boja, oblik, granice prostora itd.). Navedena tema je možda najpogodnija za uspješno preplitanje sve tri domene - Stvaralaštvo i produktivnost, Doživljaj i kritički stav te Umjetnost u kontekstu. Proučavajući kurikul može se nametnuti pitanje nisu li zadani odgojno-obrazovni ishodi preambiciozni posebice ako se uzme u obzir nepromijenjena satnica, ali i iskustvo i sposobnosti prvoškolaca. Kako god bilo, kurikul je tu i obvezuje sve izvoditelje nastavnog procesa koji će ga upravo praksom moći propitivati u svim njegovim dimenzijama.

Mnogi će učitelji intuitivno ponajprije krenuti od svojih (konkretnih) učenika u ostvarivanju autorskih/predloženih GIK-ova. Uz stručnost, smatram da je to nepogrešiv put. Dakle, pred nama su učenici prvog razreda od kojih se mnogi muče s finom grafomotorikom i svladavanjem prostora raznim (novim) tehnikama. Uče i neke osnovne likovne pojmove i uz to niz povezanih vještina jednako važnih u individualnom izražavanju i izgradnji kao i u komuniciranju u zajednici.



Motiv nastavne jedinice Moj školski okoliš nije na prvu zazvučao kao neki zabavan, maštovit poticaj koji bi mogao uroditi posebno zanimljivim uradcima, ali... Tu dolazimo do onog dijela za koji često ponestane vremena - predstaviti svoj rad i svoje ideje, pažljivo poslušati druge, usporediti rješenja, zauzeti stav, izreći mišljenje. Naravno, u prvom razredu su to vrlo kratka izlaganja u skladu s iskustvom i ostalim sposobnostima.

Naš zadatak bio je promotriti hvarsko Starogradsko polje iz zraka i uočiti sličnost oblika čestica s geometrijskim likovima. Nakon razgovora i promatranja, pomoću google earth aplikacije "približili smo se našoj školi i dobro proučili raspored zgrada, igrališta, sportske dvorane i ostalog prostora. Učenici su izdvojili što im se sviđa, a što bi se moglo poboljšati tako da bude usklađeno baš s njihovim potrebama i željama. Likovni zadatak bio je zamišljeno prikazati plohama kolaž papira izrezanih u obliku geometrijskih i slobodnih likova. Ovaj put nije bilo nikakvih zadataka koji su se odnosili na boju. Također, tijekom rada trebali su smišljati kako će svoj projekt/nacrt predstaviti ostalima. Tehnika kolaža nam je već poznata, no još je potrebno mnogo vježbe u baratanju škarama da se izreže oblik kakav smo zamislili. Tu smo zastali i pogledali Matisseovu sliku Puž bez ikakve najave uz pitanje misle li da je to učenički rad ili rad nekog umjetnika i što vide. Odgovora za učenika-autora bilo je više i svi su "vidjeli" nešto figurativno - psa, kuću, igračku. Nakon informacije o nazivu slike uočili su obrise nekakvog spiralnog slaganja ploha i povezali s pužem. Ovaj svojevrsni intermezzo ima dvojaku ulogu - predstaviti tehniku kolaža u radovima likovnih umjetnika, ali i potaknuti na promatranje, asocijativno razmišljanje, učenje likovnog jezika i obogaćivanje iskustva u promatranju djela likovne umjetnosti.

Kraj sata bio je najzanimljiviji. Baš svi su imali poneku ideju različitu od drugih. Ističem bazene za učenike, s i bez skakaonica, jezerce s ribicama, školskog psa čuvara i njegovu kućicu, živu ogradu od borova, različite ukrasne grmove koji bi tvorili labirint za igru skrivača tijekom odmora, kućicu sa sladoledom i uvjerljivi favorit Trohu. (Troha je lokalna mala prodavaonica slatkiša u neposrednoj blizini škole i nema školarca koji se nije počastio nekom od Trohinih slastica. Sve poduke o zdravoj prehrani u tren se zaborave kad je Troha u blizini.) Idejna rješenja stazica koja vode do Trohe svima su bila zanimljiva i svi su pažljivo slušali objašnjenja zamisli.

Ovaj konkretni primjer ilustracija je tvrdnje da je polazište iz učenikova unutarnjeg svijeta i iskustva nepogrešivo dobar put koji će u isto vrijeme uz osiguravanje dobre motivacije biti i prilika za usvajanje ostalih sadržaja i ostvarenje zadanih ishoda učenja i poučavanja.

623 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page