top of page
Search
Writer's pictureLidija Križanić

Na početku 1. razreda


Pripremno razdoblje u osnovnoj školi odnosi se na sam početak obrazovanja za učenike prvog razreda i obično traje oko mjesec dana.

Osnovni cilj je međusobno upoznavanje učenika, upoznavanje učitelja, školskog okruženja, pravila i načina odvijanja nastave. To je vrijeme postupnog uvođenja rutine, razvijanja socijalnih vještina, osnovnih radnih navila, ali i početnog osjećaja odgovornosti.

Djeca se uče prihvatljivo ponašati u svojoj razrednoj zajednici, uče međusobno komunicirati, surađivati, poštivati pravila, rješavati sukobe, zamjećivati i nositi se s različitim emocijama. Sve ovo odvija se pod budnim okom i vođenjem učitelja.

Osim upoznavanja s učiteljem i suučenicima, upoznaje se i školsko okruženje – hodnici, sanitarni čvor, sportska dvorana, blagovaonica, dijelovi školskog dvorišta. Važno je da se djeca nauče orijentirati i snalaziti u novom prostoru te pristojno komunicirati  i s drugim djelatnicima škole.

Od prvog dana učenici uče prihvaćati ritam rada i odmora specifičan za razredno-predmetni sustav. U većini škola zvonom se označava kraj i početak sata, odnosno trajanje malih i velikog odmora.

Veliki zahtjev je učenje razlikovanja radnog materijala za pojedini nastavni predmet. Potrebno je određeno vrijeme da učenici brzo i sa sigurnošću razlikuju udžbenike za pojedini nastavni predmet.

Važan zadatak pripremnog razdoblja je provođenje prečitačkih vježbi te predvježbi za pisanje.

U razgovoru se potiče učenike da na postavljeno pitanje odgovaraju potpunom, cjelovitom rečenicom što za mnogu djecu predstavlja značajan napor. Kroz razne igre riječima, pitalice, zagonetke, pjesme i kratke priče učenici razvijaju slušnu percepciju i fonološku svijest što je preduvjet za uspješno učenje čitanja. Zamjećuju zadani glas na početku, na kraju i u sredini riječi te vježbaju rastavljati riječ na glasove. Postupno se dodaju i vježbe za glasovnu sintezu.

Grafomotorika je sposobnost preciznog upravljanja mišićima šake i prstiju potrebnih za pisanje. Grafomotoričke vježbe odnose se na crtanje, bojanje, precrtavanje oblika i pisanje različitih crta smještenih u crtovlje. To je jedan od načina za razvoj fine motorike te koordinacije oka i ruke što predstavlja temelj za učenje pisanja slova i brojki. Vrlo su korisne vježbe rezanja škarama, slaganje kockica i uopće baratanje sitnim predmetima.



Olovku je potrebno pravilno držati jer se tako smanjuje napetost u rukama i omogućava lakša manipulacija olovkom. Pokreti se izvode slijeva nadesno i najčešće odozgo prema dolje. Grafomotoričke vježbe aktiviraju dijelove mozga odgovornih za motoriku, pamćenje, pažnju i jezik. Tijekom pisanja, mozak integrira vidne informacije (vizualni oblik slova), motoričke aktivnosti (pokreti prstiju) i propriocepciju (osećaj položaja ruke u prostoru). Ponavljanje istih poteza omogućava prepoznavanje obrazaca u oblicima slova što će kasnije doprinijeti bržem pisanju.


Tijekom pripremnog razdoblja učitelj pažljivo promatra svako dijete, upoznaje njegove jake strane i specifične potrebe. Djeca u prvi razred dolaze s različitim predznanjem stoga se primjenjuje individualizirani pristup. Ovisno o sastavu razreda, broju učenika i mogućnostima učitelj prilagođava zahtjeve i aktivnosti i pruža podršku učenicima kojima je potrebna.

Važno je kombinirati zahtjevnije aktivnosti s onima zabavnijima poput raznih igara, pjevanja i likovnoga izražavanja. Igra smanjuje napetost i donosi vedro raspoloženje, osigurava daljnji socijalni razvoj, razvija se osjećaj vrijednosti, samopouzdanje, osjećaj pripadnosti skupini.



Posebno je važna suradnja roditelja i učitelja te izgradnja odnosa temeljenog na međusobnom poštovanju i povjerenju. Na individualnim razgovorima i u drugim oblicima komunikacije razmjenjuju se važne informacije o djetetu što olakšava uočavanje eventualne poteškoće i njihovo što brže ublažavanje i otklanjanje.


 

Ovo je samo nekoliko crtica o prvim koracima u školi za koju svi želimo da bude mjesto radosti, druženja, iščekivanja i vesele otvorenosti novim znanjima.


 

 

 

49 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page