top of page
Search
  • Writer's pictureLidija Križanić

Istražujemo slikanje temperom u 1. razredu

Updated: Jun 24, 2021



Učenici prvoga razreda polako upoznaju različita likovno-tehnička sredstva. Tehnici tempere se posebno vesele, a upravo je to tehnika koja se često izbjegava u 1. razredu. Razlozi su najčešće tehnička zahtjevnost, vrijeme za pripremu i pospremanje, učenička nesamostalnost i sl. No, sve to može biti i svojevrstan izazov posebno zbog dječje radoznalosti i otvorenosti novome.

Naš današnji zadatak bio je u najvećoj mjeri posvećen istraživanju tehnike i uvježbavanju svih onih radnji koje želimo što prije svladati kako bismo se posvetili složenijim likovnim zadatcima.

Stoga odabiremo što jednostavniji motiv. Ovaj put je to bila trava u mjesecu travnju. Prije usmjerenog opažanja motiva, promatranja i opisivanja vlati trave, smjera rasta i različitih nijansi, motivaciju smo pojačali primjenom storytellinga. Uvijek i svima zanimljivog van Gogha počeli smo upoznavati kroz prvašićima razumljive podatke iz umjetnikova života i promatranjem nekoliko odabranih reprodukcija.

Na samom početku učenici su otkrivali dio po dio slike pogađajući što bi mogla prikazivati.




Ovo je vrlo zahvalna metoda, a učenici se uvijek intenzivno angažiraju i dobro emocionalno pripreme za rad.


Istiskivanjem boje izravno na papir učenici su bili oduševljeni, a primijenjeni način odgovarao je glavnom današnjem zadatku - istražiti način nanošenja guste boje potezima kista. Eventualnu nestrpljivost i "šaranje" kistom spriječio je naglašen zahtjev da se trava slika onako kako i raste - iz zemlje uvis, dakle odozdo prema gore. U analizi su učenici prepoznali različite rukopise svojih prijatelja i mnoštvo nijansi i vidljivih nemirnih poteza jednostavno opisali vjetrovitim vremenom koje je uzrok tome što trava "pleše". Također smo iskoristili postignute nijanse uvodeći neke nove riječi i ponavljajući da izvedena zelena nastaje miješanjem plave i žute (a definiranje nijansi i "službeno" upoznavanje tercijarnih boja ostavljamo za kasnije razrede).







410 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page